Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

 

“İnsanlar Yaşadıkça” hayranlık uyandıracak film

Hakan Sonok Yazıları

Sicilya kökenli mafya babası Don Vito Corleone (Marlon Brando) üvey oğlu, avukatı, sağ kolu Tom Hagen’i (Robert Duvall), kızının (Talia Shire) düğününe gelen manevi oğlu, şarkıcı-oyuncu Johnny Fontane’e (Al Martino) çok istediği, çok arzuladığı rolün verilmesi için, büyük film stüdyosu patronu Yahudi asıllı Jack Waltz’a (John Marley) ricada bulunmaya yollar; Waltz çok sevdiği, büyük emek verdiği, yatırım yaptığı yetenekli, genç, güzel oyuncusunu baştan çıkartan, kendisinden soğutan, uzaklaştıran Johnny Fontane’e çok kızgın olduğundan bu ricayı geri çevirir.Waltz, ertesi sabah bir sarayı andıran evinde uyuduğu yatakta 600 bin dolar değerindeki atının kesik başından akan kanların kendisine verdiği rahatsızlıkla uyanır.

Mario Puzo’nun (1920-1999)  “The Godfather-Baba” (1969) adlı romanında ve bu filmin beyazperde uyarlamasında (1972) konu edilen olayın gerçek kişileri mafya babaları Frank Costello (1891-1973) ve Johnny Roselli (1905-1976),  şarkıcı-oyuncu Frank Sinatra (1915-1998) ve Columbia Film Stüdyosu’nun 1 numaralı yöneticisi Harry Cohn’dur (1891-1958); şarkıcı-oyuncu Frank Sinatra’nın rol almak için hatırlı aracıları devreye soktuğu film ise “From Here to Eternity-İnsanlar Yaşadıkça”dır (1953).

Mario Puzo hayal gücünü devreye sokarak gerçek yaşamında  pahalı yarış atı koleksiyonuna sahip olmayan Hollywood İmparatorunun nasıl ikna edildiğini romanında canlandırmıştır.

Eski bir boksör olan James Jones’un (1921-1977) aynı adlı 816 sayfalık romanının (1951) uyarlaması olan sekiz OSCAR ödüllü film (1953) ABD Ulusal Film Arşivi tarafından koruma altına alınmıştır.

25 milyon dolar bütçeli “Tora! Tora! Tora!” (1970) ve 140 milyon dolara malolan “Pearl Harbor” (2001) gibi, “From Here to Eternity-İnsanlar Yaşadıkça”da da  7 Aralık 1941 Pazar sabahı Hawai, Pearl Harbor’a yapılan Japon hava bombardımanı/ baskını çerçevesinde gelişir.

”İnsanlar Yaşadıkça”nın konusu:
Eşi (1921-2007 arasında yaşayan Deborah Kerr canlandırıyor) askeri üssün orta malına dönüşecek olan Yüzbaşı Dana Holmes (Philip Ober canlandırıyor) emri altındaki erlerden birinin (Robert Prewitt rolünde Montgomery Clift) geçmişte boks alanında büyük başarılar kazandığını öğrenir ve O’nun bu yeteneklerini kendi çıkarları için kullanmak için her türlü baskıyı dener.

”İnsanlar Yaşadıkça”nın çekim serüveni:
Çekimlerde rol alan erkek oyunculara çekim öncesi askeri eğitim verilmiştir.

Çavuş Milton Warden rolü için başlangıçta Robert Mitchum (1917-1997) düşünülmüştü…Bu rol son aşamada Burt Lancaster’e (1913-1994) verildi.Çavuş Milton filmde yüzbaşının eşiyle ilişkiye girer… Lancaster bu rolünden 120 bin dolar ücret aldı.

Sivil yaşamında boksör olarak tanınan Robert Prewitt rolü için Montgomery Clift (1920-1966) ünlü boksör Mushy Callahan’dan (1905-1986) ders aldı. Köşeye sıkıştırıldığında trompet çalarak sorunlarından uzaklaşan bir karakteri canlandırdığından Clift aynı zamanda trompetçi Manny Klein’den (1908-94) ders aldı… Clift’e bu rolü için 150 bin dolar ücret ödendi.

Filmde Frank Sinatra, boksör ve trompetçi er Robert Prewitt’in yakın arkadaşı İtalyan asıllı ufak tefek er Angelo Maggio rolündedir. Maggio’nun gururu her şeyidir.Kışladaki baskı ve şiddet ortamına boyun eğmez ve bu uğurda hayatını kaybeder…Sinatra bu rolü için 8 bin dolar ücret almıştır.

Sadist Çavuş Fatso Judson rolündeki Ernest Borgnine (1917-2012) bu rolü için çekim boyunca haftada 700 dolar almıştır.

Yüzbaşının karısı Karen Holmes rolü için başlangıçta Joan Crawford (1906-1977) düşünülmüştü.Ancak “Humoresque” (1946) adlı filmden 500 bin dolar, “The Story of Esther Costello-Cehennem Meleği”nden (1957) 200 bin dolar ücret alan Crawford dönemin pahalı oyuncularından olduğundan bir türlü anlaşma sağlanamamıştır.

Sekiz OSCAR ödüllü “İnsanlar Yaşadıkça”nın yönetmeni Fred Zinnemann (1907-1997) ,  “High Noon-Kahraman Şerif” (1952; dört OSCAR ödülü), “A Man for All Seasons-Her Devrin Adamı” (1966; altı OSCAR ödülü) ve “Julia” (1977; üç OSCAR ödülü) gibi seçkin filmlere de imzasını atmıştır.

Frank Sinatra’nın Angelo Maggio rolünü alması
Hollywood’un İmparatorlarından Yahudi asıllı Harry Cohn, Er Angelo Maggio rolü için Frank Sinatra’nın uygun olmadığını düşünüyordu. Cohn’a göre Sinatra oyuncu değil dansçıydı.Yönetmen Fred Zinnemann da bu rol için Frank Sinatra’yı değil Eli Wallach’ı istiyordu.Zinnemann’a göre Sinatra’nın oyunculuk yeteneklerinin sınırlı olması filme çok zarar verebilirdi.

Frank Sinatra ise o sıralarda 109 bin dolarlık vergi borcunu ödeyemeyecek durumdaydı.Hamile karısı Ava Gardner’a (1922-1990) hediye ettiği pahalı yüzüğün faturasını bile Ava Gardner ödemişti.Öte yandan Sinatra’nın 100 bin dolar ücret aldığı “The Miracle of the Bells” (1948) sinema seyircilerinden ilgi görmemişti…Sinatra Harry Cohn’a “İnsanlar Yaşadıkça”daki Er Maggio rolü karşılığında haftada bin dolar ücret almaya razı olduğunu da söylemişti…

Bu arada, Ava Gardner da Er Maggio rolünün Sinatra’ya verilmesi için devreye girdi; Mafya Babası Frank Costello da dostu Sinatra’ya Er Maggio rolünün verilmesini istedi.

Frank Sinatra ve Eli Wallach ile Er Maggio rolü için deneme çekimleri yapıldı; Wallach daha başarılı bulundu. Ancak hem istediği yüksek ücretten, hem de askeri polislerle kavga gibi sahnelerde elli kilo ağırlığındaki ufak tefek Sinatra’ya sinema seyircilerinin daha fazla sempati duyacağı gerçeğinden (çünkü Wallach birden fazla askeri polisle kolayca başa çıkabilecek görünümdeydi)  dolayı rolü Frank Sinatra elde eder; belki de hatırı kırılamayacak kadar güçlü ricacıların rolün Frank Sinatra’ya verilmesi için yaptıkları ısrarlar etkili olmuştur!

2 Mart 1953 Pazartesi başlayan çekimler birkaç tatsız olay haricinde sorunsuz tamamlandı; bir keresinde Ava Gardner ile kötü giden evliliğinden dolayı Frank Sinatra intihara kalkıştı ve Montgomery Clift O’nu vazgeçirdi; Clift ve Sinatra sürekli olarak içki şişelerinin dibini bularak sarhoş gezdiler; Montgomery Clift’in uyuşturucu bağımlılığı zirveye çıktı ve Sinatra’nın bir kez de olsa yönetmene isyanını sete çağrılan Harry Cohn bastırmak zorunda kaldı.

Birinci not : Dünyanın en güzel kadınlarından Ava Gardner ile Frank Sinatra’nın evliliği 7 Kasım 1951-5 Temmuz 1957 arasında sürdü.Gardner Sinatra’dan hamile kaldı; bebek kimilerine göre düştü, kimi tarihçilere göre Sinatra’ya çok kızan Gardner kürtajla bebeğin yaşamına son verdirdi.

İkinci not: “İnsanlar Yaşadıkça” için iki ayrı maliyet rakamı açıklandı; ilki 1 milyon 650 bin dolar, ikincisi 2 milyon 406 bin dolar…

Üçüncü not: “İnsanlar Yaşadıkça”nın New York’taki galası 5 Ağustos 1953 Çarşamba gecesi, Los Angeles’taki galasıysa 30 Eylül Çarşamba gecesi düzenlendi…Filmin ABD-Kanada sinema hasılatı 30 milyon 500 bin dolara ulaştı…

Dördüncü not: “İnsanlar Yaşadıkça” Aralık 1955’te Türkiye sinemalarına ulaştı…

Beşinci not: “Şu rock’n roll’unla müziği sen katlettin. Müzik piyasasının başına gelenler hep senin suçun.Bu ülkede (Amerika Birleşik Devletleri) müziğin içine sen ettin… -You ruined music with your rock and roll.It’s your fault what’s happened to the music business. You’ve destroyed music in this country…”

Yaşam öyküsü Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese tarafından çok yakında sinemaya uyarlanacak şarkıcı-oyuncu Frank Sinatra, Türk asıllı Amerikalı işadamı, Atlantic Records (Atlantic Plak ve Müzik Şirketi) sahibi Ahmet Ertegün’le (doğumu:31 Temmuz 1923, İstanbul - ölümü: 14 Aralık 2006, New York)  bir davette yüz yüze gelince Ertegün’e işte bu  sözlerle hakaret etmişti.

(Kitty Kelley tarafından yazılan “Onun Yolu-His Way: An Unauthorized Biography Of Frank Sinatra” adlı kitaptan; Türkçe çevirisi: Kahraman Türel; Babil Yayınları)   

Altıncı not: “İnsanlar Yaşadıkça” romanının yazarı James Jones’un “The Thin Red Line” adlı anıları/ romanı (1962) 1964’te ve 1998’de iki kez sinemaya uyarlandı.

Yedinci not: “The Godfather-Baba” filminin 1972’de Kuzey Amerika (ABD-Kanada) sinemalarında elde ettiği hasılatın bugünkü değeri 628 milyon dolardır.

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır