Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

 

Imagine Film Festivali: Fantastik bir Amsterdam hayal edin!

Nur Özgenalp Yazıları
Yazar: Nur Özgenalp

Nur Özgenalp bütün yazıları

Türkiye’nin sinemasal gündemi İstanbul Uluslararası Film Festivali ve Ankara Uluslararası Film Festivali’ndeki sansür ve yarışma iptali haberleriyle çalkalanırken Amsterdam fantastik bir film festivaline ev sahipliği yapıyordu. Imagine Film Festivali, yılda iki kere fantastik sinemanın meraklılarını hayal etmeye davet ediyor ve Amsterdam sinema hayatını canlandırıyor. Sonbaharda yılın ilginç filmlerinden oluşan programıyla Amsterdam’a iki günlüğüne uğrayan fantastik filmler festivali Imagine baharda on gün süreyle Amsterdamlı sinemaseverleri bilim kurgu, korku ve fantazya sinemasının yeni örnekleriyle buluşturuyor.

Imagine Film Fesivali 2015
Imagine Film Festivali  her yıl olduğu gibi bu yıl da EYE Film Müzesini kendine ev edindi. EYE Film Müzesi Amsterdam’ın en güzel sinema mekanlarından biri. Uzun süredir faaliyet veren enstitü yeni binasına 2011 yılında taşındı. EYE’ın yeni binası mimarisiyle de Imagine Film Festivali’ne eşlik ediyor. Bir gözü andıran bina festivallerin yanı sıra  çok çeşitli sinema etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Imagine Film Festivali, 8 ve 18 Nisan 2015 tarihleri arasında EYE’da bu yil gösterime girecek olan fantastik filmleri tanıtmanın yanı sıra ilginç atölyelere, seminerlere ve etkinliklere yer verdi. Bu yılın teması ‘Robotları Seviyoruz’du ve festival Ex-Machina filminin Hollanda galasını Amerika’yla birlikte eş zamanlı yaptı. Açılış filmi Ex-Machina’ya aynı gün merakla beklenen Everly filminin Hollanda galası da eşlik etti.

Robotlu seminerler ve atölyeler
‘Robotları Seviyoruz’ teması çerçevesinde Mark Setrakian robot tasarımı üzerine atölye düzenledi. Setrakian Batman Forever, Men in Black, Hellboy, Hellboy II ve Lady In the Water başta olmak üzere birçok bilim kurgu ve fantastik filmin set ve aksesuar tasarımcısı. Imagine ayrıca The Hurt Locker filminin kurgusuyla Oscar kazanan, Army of Darkness ve Spiderman filmlerinin kurgucusu olarak tanınan Bob Murawski’nin sinema ve montaj üzerine seminerine yer verdi. Fantastik sinema meraklıları bu iki ustanın yanı sıra Belçikalı görüntü yünetmeni  Manu Dacosse’dan kamera dersleri aldı.

Alien Serisinin muhteşem beyni H.R. Giger
Herhalde programı incelerken tüm fantastik sinemaseverlerin kalbini küt küt attıracak bölüm H.R. Giger’e ayrılan etkinlik programıydı. Alien Serisindeki tasarımlarıyla tanınan ünlü İsveçli ressam, tasarımcı ve heykeltıraş hakkında yapılan belgesellerle Imagine Film Festivali’ne konuk oldu. Festival geçen yıl kaybettiğimiz efsanevi sanatçıyı eserlerinden oluşan bir sergiyle ve çalışma arkadaşlarının onu anlattığı özel bir programla andı.

Terör gecesi ve günü
Imagine Film Festivali yirmi dokuz yıllık Terör Gecesi geleneğini bu yıl da devam ettirdi. Terör Gecesi programı gece yarısı başlayıp sabaha kadar sürüyor. Gece boyunca süren film maratonunda korku sinemasının önde gelen yeni filmleri seyirciyle buluşuyor. Bu yıl Imagine bir yenilik daha yaptı ve Terör Gecesi’ne Terör Günü eşlik etti. Gece programı Mad Max’in Dawn of the Dead’le buluşması diye tanıtılan Wyrmwood filmiyle başladı, heyecanlı vampir filmi From the Dark ve korku sinemasının çarpıcı örneklerinden It Follows’la devam etti. Reversal filmiyle son bulan program seyirciyi ismindeki gibi tepetaklak etti. Aynı program gece uykusuz kalmaya hali olmayanlar için gündüz saatlerinde yeniden tekrarlandı.

Fantastik Hollanda
Bu yıl ilk defa Imagine Film Festivali’nde tam bir gün Hollanda sinemasının fantastik, korku, gerilim ve bilim kurgu örneklerine ayrıldı. Gün içinde düzenlenen atölyelerde film çekimi ve bütçe planlama üzerine tartışmalar oldu. Imagine NL programı Hollandaca konuşamayan seyirciyle de buluşabilsin diye İngilizce düzenlendi. Fantastik sinema seyircisi Hollanda’dan hem kısa hem uzun metrajlı filmler izleme imkanı buldu.

Imagine FIlm Festivali sadık seyircisine bir konuda daha yardımcı oldu. Hollandalı festival seyircisi kolaylıkla Cineville kartlarını kullanarak festivali takıp edebildiler. Cineville aylık sabit bir ücret karşılığında belli sinemalarda sınırsız film izleme olanağı sağlayan bir kart. Imagine filmlerine Cineville kartla ücretsiz girilebiliyordu, bu da sadık sinema seyircisine bütçe derdi olmadan keyifle tüm festivali takip etme imkanı sundu.

Zaman Kapsülü
Imagine Film Festivali’nin bir başka harika girişimi de Time Capsule Ödülü’ydü. Bu bölüm yeni sinemacıların kısa filmlerini büyük perdede görme imkanını sağlıyor. Zaman Kapsülü Yarışması herkese açık, otuz saniyelik video işleriyle isteyen herkes katılabiliyor. Seçilen filmler EYE Film Müzesinin içindeki ekranlarda dönüyor ve seyircilerin verdiği oylarla kazanan belirleniyor. Yarışma sonuçlarının açıklandığı gece kazanan film sinema perdesinde seyirciyle buluşuyor. Bu yıl Pepin van Hengel’in kısa filmi bu ödüle layık görüldü.

Heyecanı dorukta tutmak için...
Gelecek festivale kadar heyecanı korumak için 2015’te izlenecek filmler listesine yepyeni filmler eklendi. Şimdiden en kısa zamanda izlemek üzere merakla beklenen Ex-Machina, Salma Hayek’in başrolünü üstlendiği, Everly, korku-komedi filmi Clinger’ı, robot hikayesini tersine çeviren Uncanny’yi not edin. Festival seyircisinin oylarıyla belirlenen Silver Scream Ödülü’nün ilk on filmi: Ex Machina; Turbo Kid; Liza, the Fox-Fairy; Europa Report; Lost Soul, The Doomed Journey of Richard Stanley's Island of Dr. Moreau; It Follows; Dark Star: HR Gigers Welt; When Marnie Was There; These Final Hours, ve Housebound.
Imagine kısa süren ama dolu dolu geçen programıyla büyük film festivallerine taş çıkartıyordu, neredeyse hiç kötü film yoktu. Kısa programında yer alan yönetmenlerin diğer işleri ve gelecekte çekecekleri uzun metrajlar için isimlerini bir kenara not edin. Ayrıca Imagine Film Festivali’nin internet sayfasından ) http://www.imaginefilmfestival.nl/en/titles_fromA_toZ) kısa filmlere bakmayı ihmal etmeyin, birbirinden ilginç, umut vaat eden işler var. Imagine Film Festivali’yle hayal etmeye devam ederken Türkiye’deki film festivalleri için de hayal gücünü sınırlamayan ve düşünceleri dizginlemeyen sinema ortamları diliyoruz. 

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır